Home Werk Adversaria Webcolumn Contact Recepten

 

 

 

 

 

 

 

 

Courgettesoep à la Menoucha

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram courgettes
1 gesnipperd ui
30 gram boter
0.5 lr groentebouillon
0.3 lr droge witte wijn
3 eetlepels groene pesto
1 potje crème fraîche
half bosje verse basilicum

Bereiding

1. Snijd de courgettes in dobbelsteentjes
2. Fruit de ui glazig in de boter
3. Bak de courgettes 5 minuten mee
4. Voeg de wijn toe
5. Als de wijn kookt, de bouillon erbij voegen en ca 10 minuten zacht koken
6. Pureer het geheel met de staafmixer
7. Roer de pesto erdoor en breng de soep weer aan de kook
8. Haal de pan van het vuur af
9. Roer de crème fraîche en de klein geknipte basilicum door de soep
10. Verdeel de soep over de soepkommen en garneer met een bloemetje van het komkommerkruid.

_________________________________________________________________________________

Pasta di Clemencia

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

• Penne Pasta( 1/2 zakje)
• 2 uien
• 2 courgettes
• 2 paprika’s
• 4 à 5 tenen knoflook
• 1 à 2 blikjes ansjovis (olie afgieten)
• flinke scheut olijfolie
• scheutje truffelolie
• peper uit de molen
• gedroogde en geweekte wilde paddestoelen
• Aromat of andere smaakmaker.

Bereiden

• Oliën in pan doen, verwarmen.
• Uien, courgettes, paprika’s en knoflooktenen klein snijden
• Geheel in pan doen en langzaam zacht laten smoren tot smeuige massa, blijven roeren
• Op smaak brengen met gemalen zwarte peper en Aromat of andere smaakmaker (vergeet niet dat de ansjovis ook al zout is!)
• Paddestoelen (zonder vocht0 toevoegen
• Ansjovis toevoegen, weer roeren en even zacht laten pruttelen
• Pasta koken
• Pasta en groente-/paddestoelen/ansjovismengsel mengen
• Geheel bestrooien met geraspte, harde Italiaanse kaas

__________________________________________________________________________________

Dolce di Mama Clemencia

Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

• 1 bakje Mascarpone
• _ pakje vanille-yoghurt
• Vers gesneden fruit, naar keuze
• Geroosterd amandelschaafsel
• Een paar vermalen en licht geroosterde Italiaanse (amandel)koekjes, Cantuccini.

Bereiding

1. Mascarpone en vanille-yoghurt met garde, vermengen.
2. Over het fruit schenken/draperen.
3. Als topping:geroosterde amandelen en koekkruimels

___________________________________________________________________________________


Mejillones en salsa picante des de Clemenzia

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

• 1 zak mosselen
• 2 uien
• 5 knoflooktenen
• olijfolie
• pak tomatensaus of 4 kleine blikjes tomatenpuree
• sambal
• droge sherry
• verse koriander

Bereiden

1. Mosselen goed wassen, apart houden
2. Uien snijden, knoflook persen
3. Smoren in hete olie, roeren
4. Flinke theelepel sambal erbij doen
5. Tomatensaus of tomatenpuree (wat water erbij doen om saus te verkrijgen)
toevoegen
6. Flinke scheut droge sherry en verse koriander erbij doen
7. Roeren en even laten pruttelen
8. Mosselen toevoegen, op middelwarm vuur gaar laten worden (schelpen open)
9. Nog even alles omscheppen
10. Zorg dat de mosselen gaar zijn en goed met de saus in contact zijn geweest

Lekker met goed brood of patatas, en ensalada

Comerse!

Comer con gusto!

_________________________________________________________________________________

Con amore

Recept voor 4 personen

Karakter: gemakkelijk en smakelijk, geschikt als lunch- en avondgerecht

Ingrediënten:

• 4 gerookte kipfilets of gerookte forellen
• honing
• grove mosterd
• goede, blanke azijn
• olijfolie

Bereiden:

1. Gerookte kipfilets of forellen warm maken, niet te warm!
2. Saus maken van 2 lepels honing, 1 vole eetlepel grove mosterd, 2 eetlepels blanke azijn en 4 eetlepels olijfolie
3. Geheel door elkaar husselen, saus warm maken
4. Saus los serveren bij de warme kipfilets/forellen
5. Eenvoudig te bereiden groente naar keuze erbij geven.

___________________________________________________________________________________

Uien-marmelade à la Marianna

Ingredienten:

• 500 gram uien in ringen • 1.5 eetlepel zout • 500 gram suiker • 2.5 dl azijn • 2 theelepels karwijzaad • royale theelepel kruidnagelen • filterzakje

Bereiding:

1. Bestrooi de uien met zout en laat het geheel een uurtje staan
2. Het geheel afspoelen en drogen met een doek
3. Suiker en azijn in pan doen en 5 minuten laten koken
4. De uien, het karwijzaad en een filterzakje met kruidnagelen erin doen
5. Op een laag pitje ca 2 uur laten inkoken, uien moeten goed bruin zijn
6. Daarna in potten doen

____________________________________________________________________________________

Julia’s Gooseberry Fool

Toelichting: simpel, traditioneel Engels dessert.Kruisbessen en aromatische vlierbessen-siroop worden gecombineerd met eigengemaakte ‘custard’ en slagroom.

Ingrediënten: • 450g kruisbessen • 150ml vlierbessen-siroop. • voor de ‘custard’: 2 eidooiers,
1 theelepel arrowroot, 150ml melk, 30g suiker, 150ml slagroom • verse vlierbloesem voor decoreren.

Bereiding:
1. Snijd de uiteinden van de kruisbessen af en plaats de kruisbessen in een pan met de vlierbessen-siroop.
2. Breng aan de kook, zachtjes laten sudderen totdat ze zacht en moesachtig worden.
3. Laten afkoelen en dan plaats in een serveer schaal.
4. De ‘custard’ maken. Warm de melk op in een pan totdat de melk net op het staat om te koken. 5. Klop de eidooiers, arrowroot en suiker in een kan en giet de hete melk hierin.
6. Meng het goed en giet het mengsel over in het pan.
7. Verhit het geheel zachtjes totdat de ‘custard’ verdikt maar niet aan de kook raakt.
8. Zeef in een schone kom en koel af.
9. Klop de slagroom tot dezelfde consistentie als de vlierbessen.
10. Roer de slagroom zachtjes in de kruisbessen.
11. Dan de ‘custard’ erin scheppen.
12. Probeer een marmer-effect in de serveer schaal te krijgen.
13. Plaats een aantal vlierbloesems bovenop voor decoratie.

__________________________________________________________________________________

Lamsvleesstoofpot van Suus

hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

· 4 el olijfolie
· 500 gr. Lamsschouderlappen, in grote stukken
· 1½ ui, fijngesneden
· 1 kleine courgette, in plakken
· 1 kleine aubergine, in blokken
· 2 middelgrote aardappels, in blokken
· 2 rode (punt-)paprika”s, in blokjes
· 2 tomaten, in blokken
· 3 tenen verse knoflook
· 2 tl zeezout
· 1tl gemalen rode peper
· 1 tl gemalen zwarte peper
· 1 tl gedroogde oregano
· 1 tl kummelzaadje
· 1 el tomatenpuree

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schenk de olijfolie in een ovenbestendige braadpan of aardewerkpot met deksel.
2. Leg onderin het vlees en schik daarop de groenten: ui, paprika, aardappels, courgette, aubergine en tomaten.
3. Strooi de knoflook en kruiden erop en verdeel de tomatenpuree erover.
4. Dek de pan af met het deksel en zet deze in het midden van de oven gedurende 1½ uur.
5. Serveer het gerecht in de pan.

Tip

Lekker met Turks brood erbij

__________________________________________________________________________________

From Russia with love

Borsch, een tongstrelende soep van Natasja

Recept voor 10 a`12 personen

Tip: Neem de grootste pan, die je hebt. Deze soep kun je ook gemakkelijk invriezen, de smaak blijft goed bewaard.

Ingrediënten

· 1 ½ kilo runder-soepvlees · Soepkruiden en/of maggiblokjes · 3 grote dikke preien · 5 uien
· enkele verse knoflookteentjes · 2 struikjes selderie · Paar aardappelen · 2 kilo rauwe bieten
· 3 winterwortelen · 1 kleine witte kool · 6 grote tomaten · 1 theelepel karwijzaad
· 1 theelepel scherpe paprika · 4 laurierbladeren (of meer) · Zure room · Dille of peterselie

Bereiding

1. Laat eerst het soepvlees trekken, zorg dat je de trektijd doorberekent met de rest van de kooktijd, dan hoef je het vlees er niet uit te halen

2. Voeg dan toe: - gehakte uien - gesneden prei - blokjes aardappel - gehakte selderie
- geraspte rauwe biet - geraspte rauwe winterwortel

3. Dit geheel 30 minuten zacht laten koken en vervolgens toevoegen: - geschaafde witte kool
- gepelde en in stukjes gesneden tomaat - karwijzaad - paprikapoeder

4. Nog eens 30 minuten laten pruttelen . . .

5. De soep opdienen met een eetlepel zure room, dille of peterselie als smaakmakers. Lijners of vetschuwers kunnen ook yoghurt gebruiken in plaats van zure room.

_______________________________________________________________________________

Polpettone con uova sode

(Gehaktbrood met hardgekookte eieren à la Manuela) Manuela: "Lekker als lunchgerecht met een dikke snee brood erbij.

Dit gehaktbrood doet het goed bij een etentje omdat de verrassing zich pas bij het aansnijden toont. Iedereen vraagt zich af hoe je dat ei zo mooi in het midden hebt verstopt.

" Hoofdgerecht voor 6-8 personen

Ingrediënten voor het gehaktbrood • 35 gram boter • 2 eetlepels olijfolie • 1 grote ui, gesnipperd • 2-3 knoflooktenen, geperst • 10 verse salieblaadjes • 1 takje rozemarijn • 2 stengels bleekselderij • 2 wortels, in dunne plakjes • ca 200 milliliter Vin Santo of Oloroso sherry • 200 gram witbrood in plakken zonder korst • 2 eetlepels melk • 400 gram kalfsgehakt • 400 gram varkensgehakt • 400 gram rundergehakt • 300 gram bacon, in dunne plakjes • 6 plakken beenham, in grotere blokjes • 8 eieren (biologisch), waarvan 6 hard gekookt e gepeld en 2 rauw • zout en peper

Bereiden 1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius 2. Verhit de boter met de olijfolie in de koekenpan 3. Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de wortels en de kruiden toe en bak alles een paar minuten op hoog vuur totdat de groenten een beetje bruin worden 4. Voeg de Vin Santo of de sherry toe en kkok nog 2 minuten mee 5. Laat het brood een paar minuten weken in de melk 6. Meng in een grote kom de gehaktsoorten met peper en zout door elkaar 7. Voeg het gebakken groentemengsel toe 8. Knijp het brood uit en verkruimel het boven de kom met gehakt 9. Voeg de rauwe eieren toe en meng alles goed met je handen 10. Vet een langwerpige terrinevorm (ca 35 cm lang) in met wat olijfolie en bekleed de vorm met de bacon. Laat de plakken flink over de rand hangen 11. Doe 1/3e van het gehaktmengsel in de vorm en druk goed aan. 12. Leg de ham er bovenop en schik de eieren achter elkaar in de lengte op de ham 13. Verdeel de rest van het gehaktmengsel over de vorm zodat het de eieren goed bedekt 14. Druk alles goed aan en vouw de overhangende bacon over de bovenkant 15. Gebruik eventueel wat extra bacon 16. Bak het gehaktbrood op de onderste richel van de oven in 50 minuten gaar

________________________________________________________________________________

Voorafje met pompoen van Huups

Een rijk-uitziend voorafje met pompoen voor 6 personen.

Ingrediënten: • 600 gram dikke pompoenpuree • 6 eieren • 1 dl crème fraîche • zout, peper, nootmuskaat • >150 gram gorgonzola • >150 gram walnoten

Bereiding 1. Pompoenpuree maken (kan heel goed in de magnetron, bijna geen water toevoegen) 2. Laten afkoelen 3. 3 eieren, 3 ei-gelen en 1 dl crème fraîche goed door elkaar kloppen 4. Pompoenpuree toevoegen 5. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat (vooral niet te weinig!) 6. Zes ramekins goed invetten met boter 7. 'Pompenprut' hierin doen plus een dikke klodder gorgonzola hierboven op. 8. Het geheel een beetje indrukken, het kan ook laag om laag. 9. Handje grof verkruimelde walnoten erover heen doen 10. Ca 25 minuten au bain Marie, oven op 180 graden. 11. Voelen of het geel 'set'. Niet te droog laten worden 12. Uit de bakjes op bordjes doen. Lekker met kaaskoekjes erbij NB Je kunt het ook in een grote lange vorm maken en in plakken snijden.

___________________________________________________________________________________

Gebraden lamsrib op gegrilde roseval aardappelen
met gewokte tuinbonen Recept (voor 4 personen) van Eric -eigenaar van 'Pure Taste' in Zutphen

Ingrediënten • 4 lamsracks • 8 roseval aardappels • 20 jonge tuinbonen in de schil • 0.2 liter lamsfond • 2 sjalotjes • 1/2 prei • 1 peen • 2 takjes tijm • 2 takjes rozemarijn • 1/2 eetlepel lavendelknoppen • 1/2 eetlepel honing • 1 scheutje lavendel edik • > 1/4 fles rode wijn Bereiding Lamsjus

1. Snij wortel, prei en sjalot in kleine stukken en voeg tijm, rozemarijn en lavendel toe
2. Doe het geheel in een ruime pan samen met een 1/2 eetlepel olijfolie 3. Stoof dit op matig vuur tot groente glazig wordt 4. Voeg hieraan de lamsfond toe en een >1/4 fles rode wijn 5. Breng het geheel aan de kook, schuim regelmatig af 6. Laat het geheel inkoken tot 1/3 en passeer door een zeef 7. Laat de jus staan op een warme plek tot gebruik Aardappels 1. Was de aardappels 2. Kook de ongeschilde en in plakken van 1/2 cm gesneden roseval aardappels beetgaar 3. Afsmaken met peper en zout 4. Eventueel marineren met wat olie en knoflook 5. Gril de aardappels zolang tot er een mooie grilstreep ontstaat 6. Leg de aardappels dakpansgewijs op elkaar in een oven-slede met vetvrij papier 7. Strooi nog wat peper en zout 8. Nagaren voor servies in een oven van 180 graden Tuinbonen 1. Blancheer de tuinbonen in ruim kokend water met ruim zout (30 gram per liter) kort tot beetgaar 2. Goed laten uitlekken en kort wokken in de olijfolie met een gesnipperd sjalotje 3. Eventueel 'afsmaken' met peper en zout Lamsrib 1. Ontdoe de lamsrib van vetlaag en laat de filet aan de rib zitten. 2. Bak de lamsrib in half ganzevet en half olijfolie kort en fel aan op beide kanten (rood houden en 'afsmaken' met zout en peper, laten rusten op een warme plaats) 3. Vlak voor serveren afgaren in de oven bij 180 graden gedurende ongeveer 10 minuten.

___________________________________________________________________________________

Wortelsoep met gember van Francine

CRPA-soep voor 4-6 personen

40 gr boter 1 grote ui, gepeld, gehalveerd en in ringen 2 eetlepels verse gemberwortel, geschild en fijngeraspt 700 gr winterwortels, geschild en grof gehakt 1,2 liter kippenbouillon 1,5 deciliter vers geperst sinaasappelsap Zeezout, witte peper Creme fraiche en gesnipperde bieslook voor erbij

Smelt de boter in een grote pan, voeg uien en gember toe en fruit tot de ui glazig is maar niet bruin. Bak de wortels een minuut of twee mee, roer dan de bouillon erdoor en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat de soep zacht koken gedurende 30 minuten tot de wortels gaar zijn. Laat de soep een beetje afkoelen, pureer de soep dan in porties in een blender en doe de soep terug in een schone pan. Je kan ook de bouillon afgieten en de wortels met een staafmixer pureren en daarna de bouillon weer teruggieten. Voeg het sinaasappelsap toe en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de soep voor het serveren opnieuw op laag vuur. Proef op smaak, voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe en schep de soep in voorverwarmde kommen. Schep een beetje creme fraîche in elke kom en strooi er wat bieslook over.

______________________________________________________________________________________

Haagse bluf van Mieke

Citroen-limoenbluf voor 4 personen

Benodigd: 50 g poedersuiker geraspte schil en sap van 1 kleine citroen geraspte schil en sap van 1 kleine limoen (citroen en limoen eventueel te vervangen door 2 sinaasappels) 4 el marsala of medium sherry 3 dl slagroom (eventueel half slagroom, half yoghurt) limoen- en citroenrasp ter garnering

Doe de suiker, het sap, het raspsel en de marsala (sherry) in een kom, meng alles goed en laat het 2 uur staan Voeg slagroom toe en klop het geheel tot het nét stijf is. Als je yoghurt gebruikt, eerst de slagroom stijfkloppen, voordat je de yoghurt er bij doet. Schep het mengsel in 4 coupes en laat het in de ijskast in 2 uur koud worden. Garneer de bluf met limoen- en citroenraspsel. Geef er amandelbiscuittjes of wafeltjes bij.

______________________________________________________________________________________

Vorstelijke gerechten uit de gordel van smaragd van Catherine en Ed

SAJOER LODÉH voor 2 personen.

2 teentjes knoflook 3 sjalotjes (uien) 2 groene lomboks (Spaanse pepers) schuingesneden 6 fijngesneden peteh-bonen 2 daon salam bladen 3 in kleine reepjes gesneden wortels stuk instant cocos (santen) ter grootte van een eetlepel mespunt djinten, ketoembar en (eventueel) trassi een half blikje bamboescheuten een Knorr blokje of zout naar smaak. Doe alles in een pan met koud water (ongeveer 2 liter) en laat dit op een klein vuurtje koken. 15 minuten voor het eten toevoegen: taugé, wat gesneden spitskool en maiskorrels uit een klein blikje, alles op een klein vuur. De sajoer-lodèh wordt gegeten met witte rijst, eventueel als bijgerecht gebakken kip of kleine pittige gehaktballetjes, dunne plakjes komkommer of atjar, seroendeng (gebakken gekruide cocos) en/of sambal goreng telor.

SAMBAL GORENG TELOR. (Indisch eiergerecht) 2 uitjes en 2 tenen knoflook licht fruiten. Toevoegen een klein stukje instant cocos, één schuingesneden rode lombok, mespunt djinten en ketoembar, 1 citroenblad en een half kopje water, zout naar smaak. Hardgekookte eieren schillen, in twee parten snijden en in bovengenoemde saus een poosje op een klein vuurtje laten koken.

__________________________________________________________________________________________________________

Wildpie van Ludovica

Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten • 125 gr. gerookte spekblokjes • 500 gr. hertenbiefstuk, in blokjes • 1 tl koek- en speculaaskruiden • peper en zout, naar smaak • 250 gr. sjalotten, gepeld • 100 ml sherry, medium dry • 200 ml wildfond, uit pot van 380 ml • • 200 gr. winterpeen, in blokjes •

1 eetlepel thijm • 2 laurierblaadjes • 5 plakjes roomboterdeeg , ontdooid uit diepvries • 1 eidooier, losgeklopt Bereiding 1. Bak de spekblokes zachtjes uit in een braadpan 2. Kruid het hertenvlees met de koekkruiden 3. Schep het vlees door de spekjes en bak het omscheppend rondom bruin 4. Halveer de sjalotjes 5. Schenk de sherry en fond langs de rand van de pan bij het vlees 6. Schep de sjalotten en peen erdoor 7. Leg takjes thijm en de laurierblaadjes erbij 8. Stoof het vlees in 2 uur heel zachtjes gaar, eventueel op een vlamverdeler 9. Kook het teveel aan vocht in, het vlees mag in een laagje vocht liggen 10. Laat het vlees iets afkoelen 11. Breng op smaak met zout en peper 12. Vleesmengsel in 4 ingevette ovenschaaltjes overdoen.

___________________________________________________________________________________________________________

Greenini….. Salade van mijn culi-kapper Hans

Recept voor 2 personen
Salade: • 1 handje verse spinazie • flink handje biologische groene erwtjes • 1 handje gekookte nieuwe aardappeltjes of krieltjes • kruimige feta • zwarte olijven in schijfjes Dressing: • flinke scheut olijfolie • sap van halve limoen en 'klein beetje rasp' • 1/4 tl komijnpoeder • 1 tl komijnzaad (even geroosterd in droge koekepan) • 1 el gembersiroop • peper en zout

___________________________________________________________________________________________________________

Aimée’s knollensoep

1. Smoor in wat olijfolie of Ghee (geklaarde boter) of allebei : twee preitjes (schuin gesneden in reepjes) 2. Snijd dan in reepjes : een zoete aardappel (bataat), twee winterwortels, vijf kleine of drie groene knollen topinamboer/aardpeer (Jerusalem artichoke), een pastinaakje, een kwart venkelknol en een stuk bleekselderijstengel 3. Voeg een blokje vegetarische bouillon toe en water 4. Koken tot het geheel redelijk gaar is (niet te pappig laten worden !)
5. Eventueel kruiden toevoegen ( peterselie, bieslook, basilicum)
Bon appétit !

___________________________________________________________________________________________________________